kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

kombinatoryka

Post autor: franco11 »

1. Twoja sympatia kupuje na Wielkanoc 50 małych prezentów i obdarowuje nimi pracowników dyskontu. Każdy z 50 prezentów jest inny bo Twoja sympatia lubi spędzać dyżo czasu na zakupach. Liczba pracowników otrzymyjących prezenty wynosi 20.
Na ile sposobów można rozdać im prezenty (nie znam odpowiedzi)

2. Na ile sposobów można wybrać trzy kolory spośród 16 kolorowej palety. odp 816

Bardzo proszę o szybką pmoc. Dziękuję
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

franco11 pisze: 11 paź 2019, 06:32 2. Na ile sposobów można wybrać trzy kolory spośród 16 kolorowej palety. odp 816
\( {16 \choose 3} = \frac{16 \cdot 15 \cdot 14}{6}=560 \neq 816 \)
A jeśli istotna jest kolejność kolorów to \(16 \cdot 15 \cdot 14=3360\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

wiem!
Chodzi o to ,że kolory mogą się powtarzać :)
zatem:
trzy razy jeden kolor na \(16\) sposobów,
jeden kolor podwójnie, a dwa pojedynczo na \(2 \cdot { 16 \choose 2}=240 \) sposobów
trzy kolory pojedynczo na \( { 16 \choose 3}=560 \) sposobów
Razem \(16+240+560=816\) sposobów
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

A do tego pierwszego , skoro nie masz odpowiedzi, to trzeba dokładniej opisać warunki rozdawania prezentów, bo nie zgadniemy .
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: franco11 »

Niestety mam tylko ten teskt do pierwszego i samemu trzeba wydedukować
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: radagast »

No to kiszka.
Na przykładzie pierwszego zadania pokazałam że dedukować można na różne sposoby. Każdy dobry. Ale co autor miał na myśli można zgadnąć tylko na podstawie odpowiedzi (chyba ,że autor porządnie opisze sytuację).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Może tak:
\(\left\{{\begin{matrix}50\\20\end{matrix}}\right\} \cdot 20!\)
ODPOWIEDZ