rozwiąż równie
(n! \ 13!) *(n-11)!=(n-8)!
doszłam do tego miejsca
n! \13!=(n-8)(n-9)(n-10)
i nwm co dalej zrobić z tą równością proszę pomóżcie
równanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: równanie
n! = 1*2* ... * n
n! *(n-11)!=(n-8)! * 13!
n! *(n-8)!*(n-7)*(n-6)*(n-5)=(n-8)! * 13!
n!*(n-7)*(n-6)*(n-5)=13!
n! *(n-11)!=(n-8)! * 13!
n! *(n-8)!*(n-7)*(n-6)*(n-5)=(n-8)! * 13!
n!*(n-7)*(n-6)*(n-5)=13!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie
Raczej:
\(n!=13!(n-7)(n-6)(n-5)\)
Widać, iż n jest większe od 13.
Sprawdzając kolejne n (14,15,16,17, itd) zauważasz, że lewa strona rośnie szybciej od prawej więc jedynym rozwiązaniem jest \(n=15\)
\(n!=13!(n-7)(n-6)(n-5)\)
Widać, iż n jest większe od 13.
Sprawdzając kolejne n (14,15,16,17, itd) zauważasz, że lewa strona rośnie szybciej od prawej więc jedynym rozwiązaniem jest \(n=15\)
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 07 paź 2019, 11:30
Re: równanie
a to nie powinno być tak:
n!*(n-11)!=13!*(n-8)(n-9)(n-10)(n-11)! /: (n-11)!
i wtedy mamy:
n!=13!*(n-8)(n-9)(n-10) ?
n!*(n-11)!=13!*(n-8)(n-9)(n-10)(n-11)! /: (n-11)!
i wtedy mamy:
n!=13!*(n-8)(n-9)(n-10) ?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: równanie
Tak, masz rację.
Przepraszam, w pośpiechu skopiowałem fragment z niewłaściwego postu, jednak dalej było już poprawnie :
Sprawdzając kolejne n zauważasz, że lewa strona rośnie szybciej od prawej więc jedynym rozwiązaniem jest n=15.
Przepraszam, w pośpiechu skopiowałem fragment z niewłaściwego postu, jednak dalej było już poprawnie :
Sprawdzając kolejne n zauważasz, że lewa strona rośnie szybciej od prawej więc jedynym rozwiązaniem jest n=15.