Witam, poproszę o pomoc wz. z zadaniami że statystyki opisowe. Mam problem ze zrozumieniem i rozwiązaniem zadań zakresu refresji oraz trendu. Po prostu nie umiem. Nigdzie nie mogę również znaleźć łopatologicznie wytłumaczonego sposobu obliczania tychże zadań. Dlatego też zwracam się tutaj. Prosze o rozwiązanie z wytłumaczeniem dlatego tak a nie inaczej. Na nic sam wynik.
Zad. 1
Przyjmujemy że dane miesięczne dotyczące produkcji obejmują okres od marca 2009 do kwietnia 2010 włącznie. Na podstawie tych danych wyznaczono równanie trendu y=10t+60ton. Podaj interpretacje parametrów funkcji trendu.
Zad. 2
W pewnym przedsiębiorstwie przeprowadzono badania w celu ustalenia zależności między wydajnością pracy Y ( w sztukach wyrobów) a stażem pracy pracownika X ( w latach). W rezultacie otrzymano równania regresji: Y=5x +1,4 i X=0,8Y+1,4
A) czy wynik jest poprawny czy popełniono błąd.
B) uzasasnij
C) zinterpretuj parametr regresji Y=0,5x +3,0
Plus prosiłbym o wyjaśnienie jak oblicza się wspolczynnik korelacji przy regresji oraz prognozowanie produkcji przy trendzie.
Zadanie trendu oraz regresji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 24
- Rejestracja: 10 lut 2011, 23:15
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Zadanie trendu oraz regresji
Witam
Zadanie 1.
Z miesiąca na miesiąc w badanym okresie produkcja rośnie przeciętnie o 10 ton.
Przeciętna wielkość produkcji wynosiła 60 ton.
Przykład
Zadanie 2.
a) i b) R^2= 5 *0,8 = 4 [współczynnik determinacji to iloczyn obu współczynników regresji]
R^2 nie może przekraczać 1, więc nie jest to poprawny wynik.
c) Wraz ze wzrostem stażu pracy pracownika o (kolejny) 1 rok rośnie wydajność pracy przeciętnie o 0,5 szt.
Przy zerowym stażu pracy pracownika wydajność pracy wynosi 3 szt.
LUB [zależy od uczelni]
Przeciętna wydajność pracy wynosiła 3 szt.
Przykład
Zadanie 1.
Z miesiąca na miesiąc w badanym okresie produkcja rośnie przeciętnie o 10 ton.
Przeciętna wielkość produkcji wynosiła 60 ton.
Przykład
Zadanie 2.
a) i b) R^2= 5 *0,8 = 4 [współczynnik determinacji to iloczyn obu współczynników regresji]
R^2 nie może przekraczać 1, więc nie jest to poprawny wynik.
c) Wraz ze wzrostem stażu pracy pracownika o (kolejny) 1 rok rośnie wydajność pracy przeciętnie o 0,5 szt.
Przy zerowym stażu pracy pracownika wydajność pracy wynosi 3 szt.
LUB [zależy od uczelni]
Przeciętna wydajność pracy wynosiła 3 szt.
Przykład