Rzućmy dwie kości do gry. Oznaczamy przez X1 zmienną losową przyjmującą wartości równe liczbie oczek wyrzuconych na pierwszej kostce, a X2 zmienną losową przyjmującą wartość 1, o ile na pierwszej i drugiej kostce wypadła piątka, natomiast wartość 0 w pozostałych przypadkach.
Określ rozkład zmiennej losowej Y=X1+X2.
Wydaje mi się, że zmienne są zależne, dlatego wykonanie działania jakie zawsze robiłem, czyli
np. P(Y=1) = P({X1=1 n X2=0}) tutaj nie działa. Proszę o pomoc i nakierowanie mnie na to jak w tym przypadku wyznaczyć prawdopodobieństwo nowej zmiennej.
Rozkład zmiennej losowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rozkład zmiennej losowej
To trzeba z prawdopodobieństwa całkowitego, czy jak tam je zwał.Najpierw zapiszmy dane:
\(P(X_2=1|X_1=i)= \begin{cases} 0&\text{dla}&x \neq 5\\1&\text{dla}&x=5\end{cases} \) oraz \( P(X_2=0|X_1=i)= \begin{cases} 0&\text{dla}&x =5\\1&\text{dla}&x \neq 5\end{cases} \)
Teraz bierzemy się za Y. Może ta zmienna przyjmować wartości całkowite od 1 do 7.
\(P(Y=1)=P(X_2=0|X_1=1) \cdot P(X_1=1)+ P(X_2=1|X_1=0) \cdot P(X_1=0) =1 \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot 0= \frac{1}{6} \)
...
\(P(Y=5)=P(X_2=0|X_1=5) \cdot P(X_1=5)+ P(X_2=1|X_1=4) \cdot P(X_1=4) =0 \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot \frac{1}{6} = 0 \)
\(P(Y=6)=P(X_2=0|X_1=6) \cdot P(X_1=6)+ P(X_2=1|X_1=5) \cdot P(X_1=5) =1 \cdot \frac{1}{6}+ 1 \cdot \frac{1}{6} = \frac{1}{3} \)
.....
Mam nadzieję, że pozostałe prawdopodobieństwa policzysz samodzielnie.
\(P(X_2=1|X_1=i)= \begin{cases} 0&\text{dla}&x \neq 5\\1&\text{dla}&x=5\end{cases} \) oraz \( P(X_2=0|X_1=i)= \begin{cases} 0&\text{dla}&x =5\\1&\text{dla}&x \neq 5\end{cases} \)
Teraz bierzemy się za Y. Może ta zmienna przyjmować wartości całkowite od 1 do 7.
\(P(Y=1)=P(X_2=0|X_1=1) \cdot P(X_1=1)+ P(X_2=1|X_1=0) \cdot P(X_1=0) =1 \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot 0= \frac{1}{6} \)
...
\(P(Y=5)=P(X_2=0|X_1=5) \cdot P(X_1=5)+ P(X_2=1|X_1=4) \cdot P(X_1=4) =0 \cdot \frac{1}{6}+0 \cdot \frac{1}{6} = 0 \)
\(P(Y=6)=P(X_2=0|X_1=6) \cdot P(X_1=6)+ P(X_2=1|X_1=5) \cdot P(X_1=5) =1 \cdot \frac{1}{6}+ 1 \cdot \frac{1}{6} = \frac{1}{3} \)
.....
Mam nadzieję, że pozostałe prawdopodobieństwa policzysz samodzielnie.