Witam serdecznie mam problem z następującym zadaniem, udało mi się je rozwiązać, lecz nie jestem wstanie stwierdzić, czy jest to zrobione poprawnie.
Treść zadania:
Stwierdzono, że lokalizacja stacji benzynowej będzie gwarantować rentowność, jeśli średnio w ciągu doby będzie koło niej przejeżdżać 800 pojazdów. W wybranych losowo 23 dniach uzyskano średnią liczbę pojazdów 700 przy odchyleniu estymowanym na podstawie próby wynoszącym 50. Zweryfikować odpowiednią hipotezę wobec jednostronnej hipotezy alternatywnej. Przyjąć poziom istotności 5% w tekście jednostronnym.
Jakby tak nie zadziałało, podsyłam bezprośredni link do wrzuconego rozwiązania na hosting
https://zapodaj.net/7ac9c298b6af7.jpg.html
zadanie z poziomem istotności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 wrz 2019, 20:30
- Płeć:
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: zadanie z poziomem istotności
Treść zadania sugeruje, że chodzi o postawienie i zweryfikowanie hipotezy. W swoim rozwiązaniu prezentujesz przedział ufności.
Ja to widzę tak:
\(H_0: m=800,\qquad H_1: m<800\\
t_{0,05;22}=-1,717,\qquad t= \frac{700-800}{50} \sqrt{22}=-9,38 \)
Ponieważ \(t<t_{0,05;22}\), więc hipotezę należy odrzucić.
Nie ma podstaw by twierdzić, że stacja będzie rentowna.
P.S. To samo wynika z twojego przedziału ufności, ale w treści sugeruje się badanie hipotezy i to JEDNOSTRONNEJ
Ja to widzę tak:
\(H_0: m=800,\qquad H_1: m<800\\
t_{0,05;22}=-1,717,\qquad t= \frac{700-800}{50} \sqrt{22}=-9,38 \)
Ponieważ \(t<t_{0,05;22}\), więc hipotezę należy odrzucić.
Nie ma podstaw by twierdzić, że stacja będzie rentowna.
P.S. To samo wynika z twojego przedziału ufności, ale w treści sugeruje się badanie hipotezy i to JEDNOSTRONNEJ