Szansa na wylosowanie liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Szansa na wylosowanie liczby
Jaka jest szansa że suma dwóch wybranych na chybił trafił liczb mniejszych od 3 jest mniejsza 3, a kwadrat pierwszej liczby powięjszony o 1 jest większy od drugiej liczby.
-
- Expert
- Posty: 6267
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Szansa na wylosowanie liczby
Dowolnych liczb rzeczywistych czy tylko naturalnych ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Szansa na wylosowanie liczby
Niech x,y będą wylosowanymi liczbami.
Spełniają one zależności:
\( \begin{cases} 0 \le x \le 3 \\
0 \le y \le 3 \\
x+y < 3 \\
x^2+1>y
\end{cases} \)
Narysuj to w układzie XOY i wyznacz prawdopodobieństwo geometryczne:
\(P= \frac{ \int_{0}^{1}(x^2+1)dx + \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot 2 }{3 \cdot 3}= \frac{10}{27} \)
Spełniają one zależności:
\( \begin{cases} 0 \le x \le 3 \\
0 \le y \le 3 \\
x+y < 3 \\
x^2+1>y
\end{cases} \)
Narysuj to w układzie XOY i wyznacz prawdopodobieństwo geometryczne:
\(P= \frac{ \int_{0}^{1}(x^2+1)dx + \frac{1}{2} \cdot 2 \cdot 2 }{3 \cdot 3}= \frac{10}{27} \)