Wyrównanie układu metodą najmniejszych kwadratów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jazzmatazz
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 17 gru 2014, 21:05
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyrównanie układu metodą najmniejszych kwadratów

Post autor: Jazzmatazz »

Dzień Dobry
Mam zadanie za które nie wiem jak się zabrać, a ze znalezionych wzorów w internecie nie potrafię skorzystać.

Zadanie :
Pomierzono wielkości y1, y2, y3, y4 uzyskując y1=1, y2=2, y3=3, y4=4. Pomiędzy tymi wielkościami a pewnymi parametrami x1,x2,x3 istnieją związki :
y1=x1+ 2x2 +3x3
y2= 3x1 + 2x2 + x3 +4
y3= x1 +x2 + x3
y4= -x1 - x2 +x3 +3

Wyrównać układ obserwacyjny metodą najmniejszych kwadratów przyjmując, że wyniki pomiarów charakteryzuą się błędami średnimi o wartościach m1=m2=m3=m4=2,0

Bardzo proszę o pomoc
ODPOWIEDZ