Prawdopodobieństwo wyboru butów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lol81
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 30 maja 2019, 11:19
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo wyboru butów

Post autor: lol81 »

Mam oto takie zadanko:
Pewna kobieta ma w szafie 4 pary snikersów i 8 par butów na obcasie.Jeśli kobieta wybiera dwie pary butów, to jakie jest prawdopodobieństwo, ˙ze wybierze snikersy i buty na obcasie?
Ja je rozwiązałem w następujący sposób:
A - wybrane buty to 1 snikersy i 1 na obcasie
P(A)=?
|A|=2(mamy dwie możliwości{S,O;O,S}
|W|=66
P(A)= 2/66
P(A) = 0,03

I chciałbym się dowiedzieć czy moje rozwiązanie jest prawidłowe ?
Z góry dziękuję :)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1302 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Nie jest prawidłowe gdyż pary butów są rozróżnialne.

\(P= \frac{ { 4\choose 1} { 8\choose 1} }{ {12 \choose 2} }\)
ODPOWIEDZ