Statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lokid0601
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 cze 2019, 22:45
Płeć:

Statystyka

Post autor: lokid0601 »

Witam, mam problem z poniższymi zadaniami :? :shock: Trzeba wybrać prawidłową odpowiedź...
1.W grupie 300 osób- w tym 100 kobiet, stwierdzono zależność międzylękiem, a wiekiem. Wśród mężczyzn współczynnik korelacji Pearsona wyniósł r= 0,385, p< 0,01. Wśród kobiet współczynnik ten wyniósł r= 0.325, p < 0,05. W teście użytym w tych badaniach niskie wyniki skazują na dyżu lęk.
a. kobiety starsze boją się mniej niż młode
b. zależność między lękiem, a wiekiem kobiet jest silna
c. współczynnik ten pozwala określić poziom lęku dla pacjentki w określonym wieku
d. młodzi mężczyźni boją się bardziej niż starsi
e. współczynnik korelacji w całej grupie wynosi r= -0,35
2. Zaznacz zdanie prawdziwe. Poziom prawdopodobieństwa testowego p-valuc ODCZYTYWANY Z KOMPUTERA
a. jeżeli \alpha =p to na poziomie istotnośći \alpha należy odrzucić hipotezę zerową
b. jest równy poziomowi istotności \alpha
c. ustalamy go przed wykonaniem testów statystycznych
d. jest to najmniejszy poziomistotności, przy którym wyliczona wartość statystyki testowej powoduje odrzucenie hipotezy zerwoej
e. podajemy go zawsze z dokładnością do 3 miejsc po przecinku
Z góry dziękuje za pomoc :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ