test chi^2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

test chi^2

Post autor: maria19 »

Cześć,

przygotowuję się do sesji i mam problem z kilkoma zadaniami, oto jedno z nich.
W tabelce przedstawiono rezultaty ankiety przeprowadzonej wśród 150 studentów, którzy deklarowali wybór lektoratu z języka obcego.

mężczyźni: francuski: 23, hiszpański: 22, niemiecki:20
kobiety odpowiednio: 38, 32, 15


\(H_o:\) na poziomie istotności 1% jest zależność między płcią a wyborem języka

a) pokaż, że oczekiwana częstotliwość wyboru j.hiszpańskiego dla kobiet wynosi 30,6
b) przeprowadź test \(\chi ^2\) hipotezy zerowej
c) czy na poziomie 10% jest podstawa do odrzucenia Ho ?

proszę o pomoc
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Post autor: maria19 »

nikt nie ma pomysłu ?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 370
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Post autor: maria19 »

help :?:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a) \(\frac{54 x 85}{150} = 30,6\)
b) \(X^2 = \sum_{i} \frac{(O_i - E_i)^2}{E_1} = \frac{(23 - 26,43)^2}{26,43} + ... =\)
c) \(X_2^2\) (10%) = 4,605
wniosek: .. :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ