Pomoc w interpretacji wyniku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pixel050201
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 maja 2019, 21:40
Płeć:

Pomoc w interpretacji wyniku

Post autor: pixel050201 »

Czesc,

czy możecie pomóc mi w zinterpretowaniu poniższego wyniku?
Porównywałem stopy zwrotu z instrumentu finansowego w poniedziałek i średnią stope zwrotu z reszty tygodnia
H0: średnia stopa zwrotu z poniedziałku jest równa średniej stopie zwrotu z pozostałych dni tygodnia
H1: średnia stopa zwrotu z poniedziałku jest większa niż średnia stopa zwrotu z pozostałych dni tygodnia

Hipoteza zerowa: różnica dwóch średnich = 0

Próba 1:
n = 315, średnia = 0,00583983, odch. std. = 0,0460426
Błąd standardowy reszt = 0,00259421
95% przedział ufności dla średniej: od 0,000735602 do 0,0109441

Próba 2:
n = 315, średnia = 0,00112978, odch. std. = 0,0181607
Błąd standardowy reszt = 0,00102324
95% przedział ufności dla średniej: od -0,000883493 do 0,00314305

Statystyka testowa: t(628) = (0,00583983 - 0,00112978)/0,00278871 = 1,68897
Dwustronny obszar krytyczny p = 0,09172
(jednostronny obszar krytyczny = 0,04586)

Czy to oznacza przy poziomie istotnosci 0,1 i 0,05 możemy odrzucić hipotezę 0 i przyjąć hipotezę alternatywną?
ODPOWIEDZ