Witam,
Mam pewien problem z promotorem, postanowiłem samotnie wyliczyć p czytając i się dokształcając. Nie przeciągając.
Mam dane
Mężczyźni którzy poprawnie odpowiedzieli na pytanie: 62,5%
Kobiety które poprawnie odpowiedziały na pytanie: 69,57%
Hipoteza: Wiedza na zadane pytanie przypadkowej studentki jest większa niż wiedza przypadkowego studenta.
Założenie: Wiedza większa, gdy Studentka zna odpowiedź, a student nie zna.
P1=P(Studentak zna odpowiedź) = 0,6957
P2=P(Student nie zna odpowiedź) = 1 - 0,625 = 0,375
p = P1 * P2 = 0,6957 * 0,375 \approx 0,26
Oznacza to, że jest to istotne statystycznie ponieważ p>0,05
Czy to jest poprawnie?
Wskaźnik p
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij