Prawdopodobieństwo całkowite
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Prawdopodobieństwo całkowite
Prawdopodobieństwo całkowite
1. W pierwszej urnie znajdują się 2 kule białe i 4 czarne, a w drugiej 4 białe i 3 czarne. Z pierwszej urny
przenosimy jedną kulę do drugiej urny. Z drugiej urny losujemy dwie kule. Oblicz p-stwo wylosowania
dwóch kul o różnych kolorach.
2. Z urny zawierającej 5 kul białych i 4 czarne losujemy jedną kulę i następnie zwracamy ją do urny i
dokładamy 2 kule tego koloru co wybrana kula. Z nowego zestawu kul w urnie losujemy dwie kule. Jakie
jest p-stwo, że wybrane za drugim razem kule są a) różnych kolorów; b) obie są białe.
3. W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej są 4 czarne i 1 biała. Rzucamy kostką. Jeżeli
wypadną mniej niż 3 oczka, to losujemy kulę z pierwszej urny, w przeciwnym razie losujemy kulę z drugiej
urny. Jakie jest p-stwo wylosowania kuli białej?
4. Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok. Następnie z pozostałych kart losujemy kolejno 3
karty, przy czym po każdym losowaniu wylosowaną kartę dokładamy do talii i tasujemy. Obliczyć p-stwo
tego, że wszystkie 3 wylosowane w drugim kroku karty będą asami.
5. W urnach o numerach 1-9 znajdują się po 4 kule białe i 6 czarnych, natomiast w 10-tej urnie jest 10 kul
białych i 10 czarnych. Z losowo wybranej urny wylosowano 2 kule. a) Obliczyć p-stwo,że obie będą białe.
b) Oblicz p-stwo tego, że pochodziły one z 10 urny, jeśli wiadomo, że obie są białe.
6. Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 kule czarne przełożono dwie wyciągnięte losowo kule do urny zawierającej 4 białe i 4 czarne kule. Obliczyć p-stwo wyciągnięcia białej kuli z drugiej urny.
7. Wiadomo, że 5% studentów umie odpowiedzieć na wszystkie pytania egzaminacyjne , 30% umie odpowiedzieć na 70% pytań egzaminacyjnych, 40% umie odpowiedzieć na 60% pytań, 25% umie odpowiedzieć
tylko na 50 % pytań. Z zespołu tego wybrano w sposób losowy studenta. Obliczyć p-stwo tego, że odpowie
on na zadane pytanie.
8. Mamy 2 urny typu A1 zawierające po 3 białe i 7 czarnych kul, 3 urny typu A2 zawierające po 2 białe, 3
czarne i 5 zielonych kul oraz 5 urn typu A3 zawierających po 1 białej i 9 czarnych kul. Z losowo wybranej
urny losujemy 1 kulę. a) Obliczyć p-stwo, że wylosujemy kulę białą. b) Wyciągnięto kulę, która okazała
się biała. Jakiemu typowi urny odpowiada największe p-stwo pochodzenia tej kuli?
Dziekuje bardzo!
1. W pierwszej urnie znajdują się 2 kule białe i 4 czarne, a w drugiej 4 białe i 3 czarne. Z pierwszej urny
przenosimy jedną kulę do drugiej urny. Z drugiej urny losujemy dwie kule. Oblicz p-stwo wylosowania
dwóch kul o różnych kolorach.
2. Z urny zawierającej 5 kul białych i 4 czarne losujemy jedną kulę i następnie zwracamy ją do urny i
dokładamy 2 kule tego koloru co wybrana kula. Z nowego zestawu kul w urnie losujemy dwie kule. Jakie
jest p-stwo, że wybrane za drugim razem kule są a) różnych kolorów; b) obie są białe.
3. W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej są 4 czarne i 1 biała. Rzucamy kostką. Jeżeli
wypadną mniej niż 3 oczka, to losujemy kulę z pierwszej urny, w przeciwnym razie losujemy kulę z drugiej
urny. Jakie jest p-stwo wylosowania kuli białej?
4. Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok. Następnie z pozostałych kart losujemy kolejno 3
karty, przy czym po każdym losowaniu wylosowaną kartę dokładamy do talii i tasujemy. Obliczyć p-stwo
tego, że wszystkie 3 wylosowane w drugim kroku karty będą asami.
5. W urnach o numerach 1-9 znajdują się po 4 kule białe i 6 czarnych, natomiast w 10-tej urnie jest 10 kul
białych i 10 czarnych. Z losowo wybranej urny wylosowano 2 kule. a) Obliczyć p-stwo,że obie będą białe.
b) Oblicz p-stwo tego, że pochodziły one z 10 urny, jeśli wiadomo, że obie są białe.
6. Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 kule czarne przełożono dwie wyciągnięte losowo kule do urny zawierającej 4 białe i 4 czarne kule. Obliczyć p-stwo wyciągnięcia białej kuli z drugiej urny.
7. Wiadomo, że 5% studentów umie odpowiedzieć na wszystkie pytania egzaminacyjne , 30% umie odpowiedzieć na 70% pytań egzaminacyjnych, 40% umie odpowiedzieć na 60% pytań, 25% umie odpowiedzieć
tylko na 50 % pytań. Z zespołu tego wybrano w sposób losowy studenta. Obliczyć p-stwo tego, że odpowie
on na zadane pytanie.
8. Mamy 2 urny typu A1 zawierające po 3 białe i 7 czarnych kul, 3 urny typu A2 zawierające po 2 białe, 3
czarne i 5 zielonych kul oraz 5 urn typu A3 zawierających po 1 białej i 9 czarnych kul. Z losowo wybranej
urny losujemy 1 kulę. a) Obliczyć p-stwo, że wylosujemy kulę białą. b) Wyciągnięto kulę, która okazała
się biała. Jakiemu typowi urny odpowiada największe p-stwo pochodzenia tej kuli?
Dziekuje bardzo!
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
drzewko jest takie: Teraz wymnożyć po gałązkach, dodać i masz wynik.alphal pisze:Prawdopodobieństwo całkowite
1. W pierwszej urnie znajdują się 2 kule białe i 4 czarne, a w drugiej 4 białe i 3 czarne. Z pierwszej urny
przenosimy jedną kulę do drugiej urny. Z drugiej urny losujemy dwie kule. Oblicz p-stwo wylosowania
dwóch kul o różnych kolorach.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
H_1 - za pierwszym razem wylosowano kulę białąalphal pisze: 2. Z urny zawierającej 5 kul białych i 4 czarne losujemy jedną kulę i następnie zwracamy ją do urny i
dokładamy 2 kule tego koloru co wybrana kula. Z nowego zestawu kul w urnie losujemy dwie kule. Jakie
jest p-stwo, że wybrane za drugim razem kule są a) różnych kolorów; b) obie są białe.
H_2 - za pierwszym razem wylosowano kulę czarną
\(P(H_1)=\frac{5}{9}\\
P(H_2)=\frac{4}{9}\)
A - wylosowano kule różnych kolorów
\(P(A|H_1)=\frac{7\cdot 4}{{11\choose 2}}\\\)
\(P(A|H_2)=\frac{6\cdot 5}{{11\choose 2}}\\\)
\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\)
B - wylosowano dwie kule białe
\(P(B|H_1)=\frac{{7\choose 2}}{{11\choose 2}}\\
P(B|H_2)=\frac{{5\choose 2}}{{11\choose 2}}\\
P(B)=P(B|H_1)P(H_1)+P(B|H_2)P(H_2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
H_1 - wypadnie mniej niż 3 oczkaalphal pisze: 3. W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej są 4 czarne i 1 biała. Rzucamy kostką. Jeżeli
wypadną mniej niż 3 oczka, to losujemy kulę z pierwszej urny, w przeciwnym razie losujemy kulę z drugiej
urny. Jakie jest p-stwo wylosowania kuli białej?
H_2 - wypadnie nie mniej niż 3 oczka
\(P(H_1)=\frac{2}{6}\\
P(H_2)=\frac{4}{6}\)
A - wylosowano kulę białą
\(P(A|H_1)=\frac{3}{5}\\\)
\(P(A|H_2)=\frac{1}{5}\\\)
\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
alphal pisze: 5. W urnach o numerach 1-9 znajdują się po 4 kule białe i 6 czarnych, natomiast w 10-tej urnie jest 10 kul
białych i 10 czarnych. Z losowo wybranej urny wylosowano 2 kule. a) Obliczyć p-stwo,że obie będą białe.
b) Oblicz p-stwo tego, że pochodziły one z 10 urny, jeśli wiadomo, że obie są białe.
H_1 - wybrano jedną z urny 1-9
H_2 - wybrano urnę 10
\(P(H_1)=\frac{9}{10}\\
P(H_2)=\frac{1}{10}\)
A - wylosowano dwie białe kule
\(P(A|H_1)=\frac{{4\choose 2}}{{10\choose 2}}\\\)
\(P(A|H_2)=\frac{{10\choose 2}}{{20\choose 2}}\\\)
\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\)
\(P(H_2|A)=\frac{P(A|H_2)P(H_2)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
\(H_1\) - przełożono dwie kule białealphal pisze: 6. Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 kule czarne przełożono dwie wyciągnięte losowo kule do urny zawierającej 4 białe i 4 czarne kule. Obliczyć p-stwo wyciągnięcia białej kuli z drugiej urny.
\(H_2\) - przełożono dwie kule czarne
\(H_3\) - przełożono kule różnych kolorów
\(P(A|H_1)=\frac{{3\choose 2}}{{5\choose 2}}\\
P(A|H_2)=\frac{{2\choose 2}}{{5\choose 2}}\\
P(A|H_3)=\frac{3\cdot 2}{{5\choose 2}}\\\)
A - wylosowano kulę białą
\(P(A|H_1)=\frac{6}{10}\\
P(A|H_2)=\frac{4}{10}\\
P(A|H_3)=\frac{5}{10}\\
P(A)=P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_3)P(H_3)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
alphal pisze: 7. Wiadomo, że 5% studentów umie odpowiedzieć na wszystkie pytania egzaminacyjne , 30% umie odpowiedzieć na 70% pytań egzaminacyjnych, 40% umie odpowiedzieć na 60% pytań, 25% umie odpowiedzieć
tylko na 50 % pytań. Z zespołu tego wybrano w sposób losowy studenta. Obliczyć p-stwo tego, że odpowie
on na zadane pytanie.
\(P(A)=0,05\cdot 1+0,3\cdot 0,7+0,4\cdot 0,6+0,25\cdot 0,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
\(H_1\) - wylosowano urnę typu A1alphal pisze:
8. Mamy 2 urny typu A1 zawierające po 3 białe i 7 czarnych kul, 3 urny typu A2 zawierające po 2 białe, 3
czarne i 5 zielonych kul oraz 5 urn typu A3 zawierających po 1 białej i 9 czarnych kul. Z losowo wybranej
urny losujemy 1 kulę. a) Obliczyć p-stwo, że wylosujemy kulę białą. b) Wyciągnięto kulę, która okazała
się biała. Jakiemu typowi urny odpowiada największe p-stwo pochodzenia tej kuli?
\(H_2\) - wylosowano urnę typu A2
\(H_3\) - wylosowano urnę typu A3
\(P(H_1)=\frac{2}{10}\\
P(H_2)=\frac{3}{10}\\
P(H_3)=\frac{5}{10}\)
A - wylosowano kulę białą
\(P(A|H_1)=\frac{3}{10}\\
P(A|H_2)=\frac{2}{10}\\
P(A|H_3)=\frac{1}{10}\\
P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)\\
P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
P(H_2|)=\frac{P(A|H_2)P(H_2)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
P(H_3|A)=\frac{P(A|H_3)P(H_3)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 04 lut 2020, 17:30
- Podziękowania: 6 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Wychodzi mi \( \frac{1}{3} \), na pewno to jest dobry wynik?eresh pisze: ↑01 maja 2019, 13:06H_1 - wypadnie mniej niż 3 oczkaalphal pisze: 3. W pierwszej urnie są 3 kule białe i 2 czarne, a w drugiej są 4 czarne i 1 biała. Rzucamy kostką. Jeżeli
wypadną mniej niż 3 oczka, to losujemy kulę z pierwszej urny, w przeciwnym razie losujemy kulę z drugiej
urny. Jakie jest p-stwo wylosowania kuli białej?
H_2 - wypadnie nie mniej niż 3 oczka
\(P(H_1)=\frac{2}{6}\\
P(H_2)=\frac{4}{6}\)
A - wylosowano kulę białą
\(P(A|H_1)=\frac{3}{5}\\\)
\(P(A|H_2)=\frac{1}{5}\\\)
\(P(A)=P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Prawdopodobieństwo całkowite
Niech \(H_i\) oznacza zdarzenie " odłożyliśmy \((i-1)\) asów, dla \(i=1,2,3\). Wtedyalphal pisze: ↑01 maja 2019, 12:25 Prawdopodobieństwo całkowite
4. Z talii 52 kart losujemy 2 karty i odkładamy je na bok. Następnie z pozostałych kart losujemy kolejno 3
karty, przy czym po każdym losowaniu wylosowaną kartę dokładamy do talii i tasujemy. Obliczyć p-stwo
tego, że wszystkie 3 wylosowane w drugim kroku karty będą asami.
\(p(H_1)={{48\choose2}\over{52\choose2}}\\
p(H_2)={{4\choose1}\cdot{48\choose1}\over{52\choose2}}\\
p(H_3)={{4\choose2}\over{52\choose2}}\\
p(S/H_1)=\left({4\over50}\right)^3\\
p(S/H_2)=\left({3\over50}\right)^3\\
p(S/H_3)=\left({2\over50}\right)^3\)
i dalej ze znanego wzoru...
Pozdrawiam