Cecha X populacji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamil Antoni Janiak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 kwie 2019, 09:34
Płeć:

Cecha X populacji

Post autor: Kamil Antoni Janiak »

Cecha X w populacji generalnej ma rozkład normalny o nieznanej wartości oczekiwanej i odchyleniu standardowym. Z populacji pobrano losowa próbę uzyskując następujące wyniki: 8,8 7,9 9,9 9,1 8,2 9,5 9,4 8,7 9,5. Na ich podstawie:
(a) na poziomie ufności 0,95 oszacuj przedziałowo nieznaną wartość oczekiwaną cechy X,
(b) na poziomie istotności 0,01 zweryfikuj hipotezę, że wartość oczekiwaną cechy X jest równa 9,5.
Nie było mnie na zajęciach i nie wiem jak to obliczyć, będę wdzięczny za każdą pomoc
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Każdą? OK!
a)
  • Po pierwsze trzeba policzyć średnią z próby: \(m= \frac{ \sum_{i=1}^{9}x_i }{9},\quad m=9\)
    Po drugie trzeba policzyć odchylenie standardowe z próby: \(s= \sqrt{ \frac{ \sum_{i=1}^{9}(x_1-m)^2 }{9-1} }, \quad s=0,658\)

    Wzór na przedział ufności gdy zmienna ma rozkład normalny o nieznanym odchyleniu standardowym jest taki: \[m-t_{\alpha} \frac{s}{ \sqrt{n} } <\mu<m-t_{\alpha} \frac{s}{ \sqrt{n} }\] gdzie \(t_{\alpha}\) jest wartością krytyczną z rozkładu t-studenta z n-1 stopniami swobody, którą znajdujemy w tablicach np.tutaj szukając wartości dla \(\alpha=1-0,95=0,05\) i \(9-1=8\) stopni swobody.

    Dla \(\alpha=0,95\,\,\, i \,\,\, n=9, \,\,\, t_{\alpha}=2,3060\).
    • Daje to przedział ufności: \(8,494<\mu<9,506\)
P.S. Oznaczenia stosowanie u ciebie mogą być inne - sprawdź to, żeby nie wtopić.
ODPOWIEDZ