Potrzebuję pomocy. Mamy grupę badaną, w której dana cecha występuje u 16 z 72 pacjentów, w grupie kontrolnej nie występuje u żadnego pacjenta( 0 z 72). Czy na podstawie takiego wyniku jesteśmy w stanie powiedzieć czy wynik ten jest istotny statystycznie, jaki jest wskaźnik p? Czy potrzebujemy jeszcze dodatkowych danych
Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc.
Wskaźnik p(statystyka medyczna)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 14:41
-
- Expert
- Posty: 4315
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 1632 razy
- Płeć:
Przypuśćmy, że prawdopodobieństwo wystąpienia cechy jest takie jak w badanej grupie czyli \(\frac{16}{72}= \frac{2}{9}\).
Jaka jest szansa, że w 72-sosbowej grupie będzie 0 (słownie: zero) wystąpień tej cechy? \[p={72 \choose 0} \cdot \left( \frac{2}{9}\right) ^0 \cdot \left( \frac{7}{9} \right)^{72}\approx 1.8 \cdot 10^{-8}\] Istotność statystyczna to prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska z próbki, jeżeli założylibyśmy, że nie ma różnic w całej populacji. Mówi więc ona o tym, na ile nasze otrzymane różnice/zależności nie są zjawiskiem przypadkowym. Im istotność statystyczna jest niższa tym mamy mniejszą „szansę”, że wyniki są przypadkowe- a tym samym że faktycznie występują.
............................................................................................... ze strony : http://statystycznie-istotne.pl/
Tutaj p jest bardzo małe, więc wynik jest istotny statystycznie - najpewniej ta średnia 16/72 została niepoprawnie oszacowana.
Jaka jest szansa, że w 72-sosbowej grupie będzie 0 (słownie: zero) wystąpień tej cechy? \[p={72 \choose 0} \cdot \left( \frac{2}{9}\right) ^0 \cdot \left( \frac{7}{9} \right)^{72}\approx 1.8 \cdot 10^{-8}\] Istotność statystyczna to prawdopodobieństwo wystąpienia zjawiska z próbki, jeżeli założylibyśmy, że nie ma różnic w całej populacji. Mówi więc ona o tym, na ile nasze otrzymane różnice/zależności nie są zjawiskiem przypadkowym. Im istotność statystyczna jest niższa tym mamy mniejszą „szansę”, że wyniki są przypadkowe- a tym samym że faktycznie występują.
............................................................................................... ze strony : http://statystycznie-istotne.pl/
Tutaj p jest bardzo małe, więc wynik jest istotny statystycznie - najpewniej ta średnia 16/72 została niepoprawnie oszacowana.