Prawdopodobieństwo geometryczne i kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo geometryczne i kule

Post autor: Janek9003 »

1. W urnie jest 20 kul białych, 30 czerwonych, 50 czarnych. Losujemy 5 bez zwracania.
a) Na ile sposobów można dokonać wyboru?
b) Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy jedną czerwoną kulę.
c) Oblicz prawdopodobieństwo że wylosujemy co najmniej dwie kule białe.

2. Dwaj spadochroniarze lądują na placu będącym kwadratem o boku 10m na 10m. Jakie jest prawdopodobieństwo że drugi spadochroniarz wyląduje:
a) dalej niż 3 metry od pierwszego.
b) 2 metry od pierwszego.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

  1. \({100\choose 5}\)
  2. \(\frac{{30\choose 1} \cdot {70\choose 4}}{{100\choose 5}}\)
  3. \(1-\frac{{80\choose 5}+{20\choose 1} \cdot {80\choose 4}}{{100\choose 5}}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo geometryczne i kule

Post autor: panb »

rys.png
rys.png (37.55 KiB) Przejrzano 1272 razy
linie ograniczające obszary to \(y=x \pm 3 \sqrt{2}\)
\(p= \frac{(10-3 \sqrt{2})^2 }{100}\)
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Janek9003 »

Czy w pierwszym na pewno można to tak po prostu zrobić? Bo jest bez zwracania.

I jakieś wyjaśnienie do drugiego? Bo tutaj każdy punkt lądowania ma osobne punkty x i y, ja bym tutaj liczył pole koła (odległość na jakiej może wylądować drugi) tyle że w pewnym momencie wyjdziemy poza kwadrat i dlatego nie wiem jak to zrobić. Takie zwykłe rozwiązanie mi coś nie pasuje.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Co do drugiego, nie upieram się - chyba rzeczywiście zbytnie uproszczenie.
Pierwsze jest OK, kombinacje to wybieranie podzbiorów - bez, za przeproszeniem, zwracania.
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Janek9003 »

To w takim razie jak to drugie rozwiązać? Bo obliczanie pola koła jak już mówiłem nic tu nie da, wyjdziemy poza kwadrat.
ODPOWIEDZ