Zadanie z kulami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z kulami

Post autor: Janek9003 »

W urnie znajdują się kula biała, czarna, i dwie niebieskie. Losujemy jedną i zwracamy do urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że w dwunastu losowaniach:
a) co najmniej raz wylosujemy kulę czarną. \((0,968323648)\)
b) co najwyżej raz wylosujemy kulę białą. \((0,15838176)\)

To mi wygląda na schemat Bernoulliego i Poissona ale wyniki nie wychodzą nawet zbliżone.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kulami

Post autor: eresh »

Janek9003 pisze:W urnie znajdują się kula biała, czarna, i dwie niebieskie. Losujemy jedną i zwracamy do urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że w dwunastu losowaniach:
a) co najmniej raz wylosujemy kulę czarną. \((0,968323648)\)
b) co najwyżej raz wylosujemy kulę białą. \((0,15838176)\)

To mi wygląda na schemat Bernoulliego i Poissona ale wyniki nie wychodzą nawet zbliżone.
A - co najmniej razy wylosujemy kulę czarną
A' - nie wylosujemy kuli czarnej

\(P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-{12\choose 0}\cdot (\frac{1}{4})^0\cdot (\frac{3}{4})^{12}=1-0,75^{12}=0,968323648\)


B - co najwyżej raz wylosujemy kulę białą (czyli albo raz, albo w ogóle)
\(P(B)={12\choose 1}\cdot (\frac{1}{4})^1\cdot (\frac{3}{4})^{11}+{12\choose 0}\cdot (\frac{1}{4})^0\cdot (\frac{3}{4})^{12}=0,1267054081+0,03167635202=0,1583817601\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Schemat Bernoulliego
\(P(A)=1- { 12\choose 0}p^0 q^{12}=1-( \frac{3}{4})^{12}=1-0,03167635...=0,968323648\)
p to prawdopodobieństwo wylosowania czarnej w jednej próbie
q to prawdopodobieństwo wylosowania innej niż czarna w jednej próbie.
b)Widzę,że już masz.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie z kulami

Post autor: Janek9003 »

eresh pisze:
Janek9003 pisze:W urnie znajdują się kula biała, czarna, i dwie niebieskie. Losujemy jedną i zwracamy do urny. Oblicz prawdopodobieństwo, że w dwunastu losowaniach:
a) co najmniej raz wylosujemy kulę czarną. \((0,968323648)\)
b) co najwyżej raz wylosujemy kulę białą. \((0,15838176)\)

To mi wygląda na schemat Bernoulliego i Poissona ale wyniki nie wychodzą nawet zbliżone.
A - co najmniej razy wylosujemy kulę czarną
A' - nie wylosujemy kuli czarnej

\(P(A)=1-P(A')\\
P(A)=1-{12\choose 0}\cdot (\frac{1}{4})^0\cdot (\frac{3}{4})^{12}=1-0,75^{12}=0,968323648\)


B - co najwyżej raz wylosujemy kulę białą (czyli albo raz, albo w ogóle)
\(P(B)={12\choose 1}\cdot (\frac{1}{4})^1\cdot (\frac{3}{4})^{11}+{12\choose 0}\cdot (\frac{1}{4})^0\cdot (\frac{3}{4})^{12}=0,1267054081+0,03167635202=0,1583817601\)
Podpunkt b) dalej próbuję z Poissona zrobić i nie wychodzi. I teraz nie wiem czy to jest kwestia mojego błędu, czy po prostu dokładność dla dwóch przypadków jest zbyt mała? Wychodzi \(0,19\) zamiast \(0,158\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kulami

Post autor: eresh »

Janek9003 pisze:
Podpunkt b) dalej próbuję z Poissona zrobić i nie wychodzi. I teraz nie wiem czy to jest kwestia mojego błędu, czy po prostu dokładność dla dwóch przypadków jest zbyt mała? Wychodzi \(0,19\) zamiast \(0,158\).
a czemu z Poissona, a nie z Bernoulliego?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Janek9003
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 40
Rejestracja: 19 lut 2018, 16:06
Podziękowania: 18 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie z kulami

Post autor: Janek9003 »

eresh pisze:
Janek9003 pisze:
Podpunkt b) dalej próbuję z Poissona zrobić i nie wychodzi. I teraz nie wiem czy to jest kwestia mojego błędu, czy po prostu dokładność dla dwóch przypadków jest zbyt mała? Wychodzi \(0,19\) zamiast \(0,158\).
a czemu z Poissona, a nie z Bernoulliego?
Bo wtedy wszystko robisz jednym przyjemnym wzorem zamiast dwoma. Ja wiem że tutaj mamy tylko dwa przypadki i zbyt dużo mi to nie daje, ale powinien działać zawsze. Chyba że to jest po prostu kwestia tego że ma on pewną dokładność która rośnie wraz z ilością przypadków.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kulami

Post autor: eresh »

Janek9003 pisze:
eresh pisze:
Janek9003 pisze:
Podpunkt b) dalej próbuję z Poissona zrobić i nie wychodzi. I teraz nie wiem czy to jest kwestia mojego błędu, czy po prostu dokładność dla dwóch przypadków jest zbyt mała? Wychodzi \(0,19\) zamiast \(0,158\).
a czemu z Poissona, a nie z Bernoulliego?
Bo wtedy wszystko robisz jednym przyjemnym wzorem zamiast dwoma. Ja wiem że tutaj mamy tylko dwa przypadki i zbyt dużo mi to nie daje, ale powinien działać zawsze. Chyba że to jest po prostu kwestia tego że ma on pewną dokładność która rośnie wraz z ilością przypadków.
Rozkład Poissona stosuje się wtedy gdy wykonujemy dużo doświadczeń i prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczym doświadczeniu jest bliskie 0, więc tu raczej nie stosujemy tego rozkładu
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ