\(F(x)=\left\{\begin{array}{l}0\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;dla\;x\;mniejszych\;od\;1\\\frac{x^2}9-\frac{2x}9+\;\frac10\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;dla\;x\;od\;1\;do\;4\\1\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;\;dla\;x\;większych\;od\;4\end{array}\right.\)
a) Wyznacz wartość oczekiwaną \(m\), wariancję \(\sigma^2\) i odchylenie standardowe \(\sigma\) generatora o podanej dystrybuancie.
b) przedział od 1 do 4 podzielono na trzy równe części. Generując liczby losowe uzyskano w poszczególnych przedziałach liczności (22,61,97). Wyznacz średnią \(\overline x\) i odchylenie standardowe s.
c) Oceń zgodność \(\overline x\) i \(m\). (Oblicz \(\frac{\left|\overline x-m\right|}\sigma\sqrt n\;\;\;\;n-liczność\;próby,\;n\geq30\))
d) Oceń zgodność \(s\) i \(\sigma\). (Oblicz \(\left|\sqrt{2s}\frac s\sigma-\sqrt{2n-3}\right|\;\;\;\;n-liczność\;próby,\;n\geq50\))
e) Oceń zgodność liczności \((k_1,k_2,k_3)\) w poszczególnych przedziałach z prawdopodobieństwami teoretycznymi \((p_1,p_2,p_3)\). [Oblicz \(\frac{\left(k_1-np_1\right)^2}{np_1}+\frac{\displaystyle\left(k_1-np_2\right)^2}{\displaystyle np_2}+\frac{\displaystyle\left(k_1-np_3\right)^2}{\displaystyle np_3}\;\;\;\;\;\;n-liczność\;próby,\;np_i>5\)]
Statystyka z dystrybuanty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
\(\begin{array} {c|c|c|c}
\text{przedział }&\text{częstość } [n_i]&\text{środek } [\dot x_i]&n_i \cdot \dot x_i&n_i \cdot \dot x^2_i\\\hline 1 - 2&22&1,5&33 & 49,5\\2-3&61&2,5&152,5 &381,25 \\3 - 4&97&3,5& 339,5&1188,25 \\ \hline \sum &180 & --- & 525& 1619
\end{array}\)
\(\sigma^2= \frac{1619}{180}- \left( \frac{525}{180} \right)^2=8,99-8,50=0,49 \So \sigma=0,7\)
\text{przedział }&\text{częstość } [n_i]&\text{środek } [\dot x_i]&n_i \cdot \dot x_i&n_i \cdot \dot x^2_i\\\hline 1 - 2&22&1,5&33 & 49,5\\2-3&61&2,5&152,5 &381,25 \\3 - 4&97&3,5& 339,5&1188,25 \\ \hline \sum &180 & --- & 525& 1619
\end{array}\)
\(\sigma^2= \frac{1619}{180}- \left( \frac{525}{180} \right)^2=8,99-8,50=0,49 \So \sigma=0,7\)
Re: Statystyka z dystrybuanty
b) Któreś z tych rozwiązań jest dobre
c) i d) z \(n\) mam podstawić 180
a \(\overline x\) to ma być średnią tego histogramu, czy funkcji gęstości
c) i d) z \(n\) mam podstawić 180
a \(\overline x\) to ma być średnią tego histogramu, czy funkcji gęstości
Re:
tak to powinno być policzone?panb pisze:\(\begin{array} {c|c|c|c}
\text{przedział }&\text{częstość } [n_i]&\text{środek } [\dot x_i]&n_i \cdot \dot x_i&n_i \cdot \dot x^2_i\\\hline 1 - 2&22&1,5&33 & 49,5\\2-3&61&2,5&152,5 &381,25 \\3 - 4&97&3,5& 339,5&1188,25 \\ \hline \sum &180 & --- & 525& 1619
\end{array}\)
\(\sigma^2= \frac{1619}{180}- \left( \frac{525}{180} \right)^2=8,99-8,50=0,49 \So \sigma=0,7\)
jeśli \(\overline x\) i \(s\) nie liczymy z wartości funkcji
c)
\(\frac{\left|\overline x-m\right|}\sigma\sqrt n=\frac{\left|2,9165-3\right|}{0,7071}\sqrt{180}=1,5843\)
d)
\(\left|\sqrt{2n}\frac s\sigma-\sqrt{2n-3}\right|=\left|\sqrt{2\times180}\frac{0,6982}{0,7071}-\sqrt{2\times180-3}\right|=1,5959\)
a jak zabrać się za e)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Myślę, że \(p_1=P(1\le X \le 2)=F(2)-F(1)\\
p_2=P(2\le X \le 3)=...\\
p_3=P(...)\)
Wyniki wychodzą takie jak ty policzyłeś korzystając z funkcji gęstości.
p_2=P(2\le X \le 3)=...\\
p_3=P(...)\)
Wyniki wychodzą takie jak ty policzyłeś korzystając z funkcji gęstości.
To taki sam sposób jak twój - wyniki takie same.tak to powinno być policzone?
Takc) i d) z n mam podstawić 180
z funkcji to m, \(\kre{x}\) oraz s - z histogramu.a \(\kre{x}\) to ma być średnią tego histogramu, czy funkcji gęstości
Re: Statystyka z dystrybuanty
\(\begin{array}{l}F(1)=0\\F(2)=\frac19\\F(3)=\frac39\\F(4)=\frac59\end{array}\)
\(p_1+p_2+p_3=1\)
\(\begin{array}{l}np_1=180\ast\frac19=20\\np_2=180\ast\frac13=60\\np_3=180\ast\frac59=100\end{array}\)
\(\begin{array}{l}\frac{\displaystyle(22-20)^2}{\displaystyle20}+\frac{\displaystyle(61-60)^2}{\displaystyle60}+\frac{\displaystyle(97-100)^2}{\displaystyle100}=\frac{2^2}{20}+\frac{1^2}{60}+\frac{(-3)^2}{100}=\frac{23}{75}=0,3067\;<\;5,9915\end{array}\)
i to poniżej jest źle
\(p_1+p_2+p_3=1\)
\(\begin{array}{l}np_1=180\ast\frac19=20\\np_2=180\ast\frac13=60\\np_3=180\ast\frac59=100\end{array}\)
\(\begin{array}{l}\frac{\displaystyle(22-20)^2}{\displaystyle20}+\frac{\displaystyle(61-60)^2}{\displaystyle60}+\frac{\displaystyle(97-100)^2}{\displaystyle100}=\frac{2^2}{20}+\frac{1^2}{60}+\frac{(-3)^2}{100}=\frac{23}{75}=0,3067\;<\;5,9915\end{array}\)
i to poniżej jest źle
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
W zadaniu chodziło (najprawdopodobniej) o sprawdzenie jaki błąd popełnia się licząc średnią i odchylenie z próby i z rozkładu.
Zobacz jakie niewielkie różnice są w obliczeniach z rozkładu (m=3, \(\sigma=0,71\)) i z próby ( \(\kre{x}=2,917,\,\,\, s=0,70\)).
Twoje obliczenia powyżej mieszają te dwie rzeczy.
Zobacz jakie niewielkie różnice są w obliczeniach z rozkładu (m=3, \(\sigma=0,71\)) i z próby ( \(\kre{x}=2,917,\,\,\, s=0,70\)).
Twoje obliczenia powyżej mieszają te dwie rzeczy.