Rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozkład normalny

Post autor: RazzoR »

Rozkład wysokości wynagrodzeń w pewnej firmie jest normalny \(N(4980 zł, 500 zł)\). Oblicz ilu spośród 2500 pracowników firmy zarabia mniej niż 4500 zł.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(X<4500)=P(\frac{X-4980}{500}<\frac{4500-4980}{500})=\Phi(-0,96)=1-\Phi (0,96)=1-0,831472=0,168528\cdot 100\%=16,8528\%\\
16,8525\%\cdot 2500=421,32\)

421 pracowników zarabia mniej niż 4500
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ