Prawd. wyst. błędnych symboli.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawd. wyst. błędnych symboli.

Post autor: RazzoR »

Przy skanowaniu tekstu średnio na każdy tysiąc symboli jest 2 symboli błędnych. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że przy skanowaniu tekstu który ma 2500 symboli będzie 4 symboli błędnych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(p=0,002\\P(A)={2500\choose 4}\cdot 0,002^4\cdot 0,998^{2496}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Re: Prawd. wyst. błędnych symboli.

Post autor: Panko »

Aproksymując rozkładem Poissona z \(\\) \(\lambda =n \cdot p= 0.002 \cdot 2500=5\) i czytając wartość z tablic \(P(A) \approx P(X=4)=0.1755\)
ODPOWIEDZ