Prawdopodobieństwo - żarówki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo - żarówki

Post autor: RazzoR »

Prawdopodobieństwo tego, że elektryczna żarówka będzie pracować wciągu 5000 godzin jest równe 0,7. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że ze 100 żarówek w ciągu 5000 godzin będą pracować
а) 73 żarówek;
б) od 67 do 84 żarówek.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)={100\choose 73}\cdot (0,7)^{73}\cdot (0,3)^{27}\\
P(B)=\sum_{k=67}^{84}{100\choose k}(0,7)^k\cdot (0,3)^{100-k}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ