Znaleźć prawd..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znaleźć prawd..

Post autor: RazzoR »

Prawdopodobieństwo tego, że elektryczna żarówka będzie pracować w ciągu 5000 godzin jest równe 0,8. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że z 7 żarówek w ciągu 5000 godzin będą pracować
а) 2 żarówek;
б) od 3 do 5 żarówek;
в) chociażby jedna żarówka. Znaleźć najbardziej prawdopodobną ilość żarówek, które będą pracować w ciągu 2000 godzin.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)={7\choose 2}\cdot (0,8)^2\cdot (0,2)^5\\
P(B)={7\choose 3}\cdot (0,8)^3\cdot (0,2)^4+{7\choose 4}\cdot (0,8)^4\cdot (0,2)^3+{7\choose 5}\cdot (0,8)^5\cdot (0,2)^2\\
P(C )=1-{7\choose 0}\cdot (0,8)^0\cdot (0,2)^7\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
bomber4
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 sty 2020, 22:59

Re: Znaleźć prawd..

Post autor: bomber4 »

Wrócę do zadania, a bardziej do ostatniej części "Znaleźć najbardziej..." ma ktoś pomysł ?
ODPOWIEDZ