Znajdź prawd...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Znajdź prawd...

Post autor: RazzoR »

W laboratorium jest 10 komputerów, wyprodukowanych przez firmę A , 12 komputerów firmy B i 8 komputery firmy C . Prawdopodobieństwa tego, że wyprodukowane przez te firmy komputery, będą pracować bez remontu w ciągu miesiąca, odpowiednio są równe , 0,25 0,74 0,36 .Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany komputer będzie pracował bez remontu w ciągu miesiąca? Losowo wybrany komputer przepracował bez remontu w ciągu miesiąca. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że jest to komputer firmy A .
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Po kolei:
  • X- prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrany komputer będzie pracował bez remontu w ciągu miesiąca
    \(P(X)=P(X|A) \cdot P(A)+P(X|B) \cdot P(B)+P(X|C) \cdot P(C)=0,25 \cdot \frac{10}{10+12+8}+0,74 \cdot \frac{12}{30}+0,36 \cdot \frac{8}{30}\\
    P(X)= \frac{713}{1500}\approx 48\%\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Teraz : Losowo wybrany komputer przepracował bez remontu w ciągu miesiąca. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że jest to komputer firmy A tzn. znaleźć \(P(A|X)= \frac{P(A \cap X)}{P(X)}\)
To już dasz radę, prawda?
ODPOWIEDZ