Wyznacz prawdopodobieństwa zdarzeń losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wyznacz prawdopodobieństwa zdarzeń losowych

Post autor: RazzoR »

Prawdopodobieństwa tego, że potrzebna formuła jest w pierwszym, drugim, trzecim informatorze, odpowiednio są równe:
0,6
0,8
0,9

Wyznacz prawdopodobieństwa takich zdarzeń losowych:
{ = A formuła jest tylko w jednym informatorze} ;
{ = B formuła jest tylko w dwóch informatorach};
{ = C formuła jest we wszystkich trzech informatorach};
{ = D formuły nie ma w żadnym informatorze};
{ = F formuła jest chociażby w jednym informatorze}.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wyznacz prawdopodobieństwa zdarzeń losowych

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:Prawdopodobieństwa tego, że potrzebna formuła jest w pierwszym, drugim, trzecim informatorze, odpowiednio są równe:
0,6
0,8
0,9

Wyznacz prawdopodobieństwa takich zdarzeń losowych:
{ = A formuła jest tylko w jednym informatorze} ;
{ = B formuła jest tylko w dwóch informatorach};
{ = C formuła jest we wszystkich trzech informatorach};
{ = D formuły nie ma w żadnym informatorze};
{ = F formuła jest chociażby w jednym informatorze}.
\(P(A)=0,6\cdot 0,2\cdot 0,1+0,4\cdot 0,8\cdot 0,1+0,4\cdot 0,2\cdot 0,9\\
P(B)=0,6\cdot 0,8\cdot 0,1+0,6\cdot 0,2\cdot 0,9+0,4\cdot 0,8\cdot 0,9\\
P(C )=0,6\cdot 0,8\cdot 0,9\\
P(D)=0,4\cdot 0,2\cdot 0,1\\
P(E)=1-P(D)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ