Prawdopodobieństwo..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo..

Post autor: RazzoR »

W partii z 24 wyrobów jest 6 ufarbowanych. Wybierają losowo 3 wyrobów. Znajdź prawdopodobieństwo tego, że wśród nich jest 2
ufarbowanych.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)=\frac{{6\choose 2}\cdot {18\choose 1}}{{24\choose 3}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

Obrazek

Tak to będzie ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:Obrazek

Tak to będzie ?
tak
wynik to\(\frac{135}{1012}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

A faktycznie, mogłem skrócić... :) Dzięki.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:A faktycznie, mogłem skrócić... :) Dzięki.
Skrócić mogłeś, ale przybliżać (jeśli w zadaniu nie ma o tym mowy) nie polecam ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ