Prawdopodobieństwo z kulami

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo z kulami

Post autor: RazzoR »

W pudełku znajduje się 16 kul: 6 białych i n − k czarne. Wybierają losowo 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że są one białe.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo z kulami

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:W pudełku znajduje się 16 kul: 6 białych i n − k czarne. Wybierają losowo 3 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że są one białe.
\(P(A)=\frac{{6\choose 3}}{{16\choose 3}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: RazzoR »

To dwumian Newtona tak? Wyszło mi \(720/36 = 20\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

RazzoR pisze:To dwumian Newtona tak? Wyszło mi \(720/36 = 20\).
tak, to symbol Newtona

\({6\choose 3}=\frac{6!}{3!\cdot 3!}=\frac{3!\cdot 4\cdot 5\cdot 6}{3!\cdot 6}=20\\
{16\choose 3}=\frac{16!}{13!\cdot 3!}=\frac{13!\cdot 14\cdot 15\cdot 16}{13!\cdot 6}=560\\
P(A)=\frac{20}{560}=\frac{1}{28}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ