Pewien automat...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Pewien automat...

Post autor: RazzoR »

Pewien automat w fabryce czekolady wytwarza tabliczki czekolady o nominalnej wadze 90 g. Wiadomo, że rozkład wagi produkowanych tabliczek jest normalny. Kontrola techniczna pobrała w pewnym dniu próbę losową 50 tabliczek czekolady i otrzymała ich średnią wagę \(\kre{x} = 88,2 g\) oraz odchylenie standardowe s = 3,5 g. Czy można twierdzić że automat rozregulował się i produkuje tabliczki czekolady o wadze mniejszej niż przewiduje norma? Przyjąć poziom istotności \(\alpha = 0,05\).
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z rozkładem normalnym jesteś już za pan brat, spróbuj sam viewtopic.php?f=39&t=87085
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ