Estymator punktowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Estymator punktowy

Post autor: RazzoR »

Na podstawie próbki \(x_1,...,x_n\) znajdź metodą momentów estymator punktowy nieznanego parametru \(\alpha\) rozkładu, którego gęstość ma postać

Obrazek
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(\mu_1=EX_1= \int_{0}^{\alpha} \left( \frac{2}{\alpha} - \frac{2}{\alpha^2}x \right)xdx= \frac{1}{3}\alpha\)

Zgodnie z metodą momentów
\(\frac{1}{3}\alpha= \frac{1}{n} \sum_{i=1}^{n}X_i= \kre{X} \So \hat{\alpha}=3\kre{X}\) jest szukanym estymatorem.
ODPOWIEDZ