Dystrybuanta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dystrybuanta

Post autor: RazzoR »

Zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa: P(X = -1) = 0,1; P(X = 0) = 0,15;P(X = 1) = 0,2+a; P(X = 3) = 0,15+a; P(X = 4) = 0,2. Oblicz a. Wyznacz dystrybuantę \(F_x\) oraz naszkicuj jej wykres. Oblicz E(X), D^2(X). Wyznacz \((-0,5 \le X < 3,5).\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Suma tych prawdopodobieństw musi być równa 1. Stąd znajdziesz 'a'.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

prawdopodobieństwa muszą się sumować do 1
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(F(x)=P(X\le x)= \begin{cases} 0&x<-1\\0,1&-1\le x <0 \\ 0,1+0,15& 0\le x <1\\ 0,1+0,15+0,2+a& 1\le x <3\\ \ldots & 3\le x <4 \\ 1 &x\ge 4\end{cases}\)

Mając wartość \(a\) daje konkretna funkcję, której wykres (schodkowy) pewnie już dasz radę.
Problem? Daj znać.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\mathbb{E}X=-1\cdot 01+0\cdot 0,15+1\cdot (0,2+a)+3(0,15+a)+4\cdot 0,2\\
\mathbb{E}X^2=(-1)^2\cdot 0,1+0^2\cdot 0,15+1^2\cdot (0,2+a)+3^2(0,15+a)+4^2\cdot 0,2\\
\mathbb{D}^2X=\mathbb{E}X^2-\mathbb{E}^2X\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(-0,5\leq X<3,5)=P(X=0)+P(X=1)+P(X=3)=0,15+0,2+a+0,15+a\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ