Rozkład normalny N

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozkład normalny N

Post autor: RazzoR »

Stwierdzono że wzrost dorosłych Polaków jest cechą o rozkładzie normalnym N (179 cm, 10 cm). Oblicz jaki procent dorosłych Polaków ma od 170 d0 185 cm wzrostu.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

Zestandaryzuj zmienną losową
\(P(170<X<185)=P(\frac{170-179}{10}<\frac{X-179}{10}<\frac{185-179}{10})=\Phi(0,6)-\Phi (-0,9)=\Phi(0,6)-1+\Phi (0,9)=\\=0,7257-1+0,8159=0,5416\cdot 100\%=54,16\%\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(P(170\le X \le 185)=P \left( \frac{170-179}{10}\le \frac{X-179}{10} \le \frac{185-179}{10} \right)\)
Zmienna \(Z= \frac{X-179}{10}\) ma rozkład normalny N(0,1) stablicowany.
Stąd policzysz prawdopodobieństwo ( i wyrazisz je w procentach!)
ODPOWIEDZ