W pudełku jest 6 kul białych , 4 czerwone i 2 czarne .

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

W pudełku jest 6 kul białych , 4 czerwone i 2 czarne .

Post autor: lolipop692 »

W pudełku jest 6 kul białych , 4 czerwone i 2 czarne . wykonujemy dwa niezależne losowania.
a) jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jeśli losujemy bez zwracania?
b) jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jeśli kule po wylosowaniu zwracamy do urny?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

a)
\(P= \frac{6}{12} \cdot \frac{5}{11}\)
a)
\(P= \frac{6}{12} \cdot \frac{6}{12}\)
ODPOWIEDZ