Zadanie na ilość pomiarów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SQbanny
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 22 kwie 2018, 22:37

Zadanie na ilość pomiarów

Post autor: SQbanny »

Głębokość morza mierzy się przyrządem, który nie wykazuje błędu systematycznego,
a błąd pomiaru ma rozkład normalny o dyspersji \(20 m\). Ile pomiarów należy wykonać,
aby na poziomie ufności \(0,9\) oszacować głębokość morza z błędem nie przekraczającym
\(15 m\)?

Wiem że trzeba użyć takiego wzoru: \(n \ge (Z_{1- \frac{ \alpha }{2}}* \frac{\delta}{d})^{2}\) gdzie \(d\) to te 15m.

Nie bardzo wiem co to jest to Z w tym wzorze. Dzięki serdeczne za pomoc.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(Z_{1- \frac{\alpha}{2} }\) to wartość z tablic rozkładu normalnego odpowiadająca poziomowi ufności.
\(\alpha=1-0,9 \iff 1-\frac{\alpha}{2}=0,95\) i z tablic odczytujemy \(Z_{1- \frac{\alpha}{2} }=1,64\)
Zwykle to było małe zet \(\left(z_{1- \frac{\alpha}{2} } \right)\) , ale to nie ma znaczenia.
ODPOWIEDZ