Hipotezy - Statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karol997
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 sty 2019, 15:29
Płeć:

Hipotezy - Statystyka

Post autor: karol997 »

Proszę o sprawdzenie
Mówi się że ponad połowa Polaków posiada prawo jazdy. Zapytano 16 osób (losowo wybranych) czy mają prawo jazdy, okazało się że 12 z nich odpowiedziało twierdząco. Zweryfikować hipotezę na poziomie istotności 0,05

H0: p=0,5
H1: p \neq 0,5
p0=0,5
n=16
\(\alpha =0,05\)
\(T(x)= \frac{ \sum_{i=1}^{n}xi -np0 }{ \sqrt{np0(1-p0)} } \approx N(0,1)\)
\(\sum_{i=1}^{n}=12\)
\(T(x)= \frac{12-8}{ \sqrt{4} }=2\)
Obszar odrzucenia R: \((- \infty; -\frac{ \alpha }{2}> \cup < \frac{ \alpha }{2}; \infty )\)
R:\((- \infty; -1,96> \cup < 1,96; \infty )\)
Odp: Mamy podstawy do odrzucenia hipotezy
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Wszystko się zgadza.
Korghdor
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 mar 2019, 15:30

Re: Hipotezy - Statystyka

Post autor: Korghdor »

W jaki sposób został wyznaczony obszar krytyczny R ?
kamilkamil
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 27 mar 2019, 13:38

Re: Hipotezy - Statystyka

Post autor: kamilkamil »

Czy ktoś jest w stanie rozwiązać to zadanie ? bardzo prosze o pomoc Obrazekhttps://ibb.co/y8bKYG7
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Paulino Kowalska zapoznaj się najpierw z tym: viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ