Na ile sposobów można rozdzielić 25 nierozróżnialnych kwiatków wśród 8 (różnych) panien jeśli ostatnia panna może dostać co najwyżej 5 kwiatków
Proszę o pomoc bo nie wiem jak sobie poradzic z tym zadaniem
Zadanie z kombinatoryki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zostawmy ósmą pannę na razie bez kwiatka a resztę rozdzielmy wśród pozostałych siedmiu,
następnie dajmy tej pierwszej 1 kwiatek a resztę rozdzielmy wśród pozostałych siedmiu, potem dajmy pierwszej 2 kwiatki itd. aż do 5 kwiatków czyli pozostałe 20 rozdzielamy wśród siedmiu panien.
Liczba sposobów rozmieszczenia n nierozróżnialnych elementów wśród k-rozróżnialnych: \({n+k-1 \choose k-1}\) Na koniec wystarczy tylko posumować. Tutaj masz podobne przykłady viewtopic.php?f=23&t=24998
następnie dajmy tej pierwszej 1 kwiatek a resztę rozdzielmy wśród pozostałych siedmiu, potem dajmy pierwszej 2 kwiatki itd. aż do 5 kwiatków czyli pozostałe 20 rozdzielamy wśród siedmiu panien.
Liczba sposobów rozmieszczenia n nierozróżnialnych elementów wśród k-rozróżnialnych: \({n+k-1 \choose k-1}\) Na koniec wystarczy tylko posumować. Tutaj masz podobne przykłady viewtopic.php?f=23&t=24998
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl