Zad.1
Z talii 52 kart losujemy 5 kart. Zbadaj czy zdarzenia A - "wylosowano co najmniej jednego asa czerwonego" oraz B - "wylosowano co najmniej jednego asa" są stochastycznie niezależne.
Zad.2
W pierwszej urnie są dwie kule niebieskie i jedna kula czerwona, a w drugiej - jedna niebieska i dwie czerwone. Z pierwszej urny losujemy jedną kulę i przekładamy do drugiej. Następnie z drugiej urny losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to dwie kule niebieskie?
Zad.3
W magazynie znajduje się 15 klawiatur, w tym 10 wyprodukowanych przez zakład Y. Wybieramy losowo (bez zwracania) 5 klawiatur. Policzyć prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych klawiatur będą 4 klawiatury z zakładu Y.
3 zadania z prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2015, 20:38
- Podziękowania: 27 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: 3 zadania z prawdopodobieństwa
\(\kre{ \kre{ \Omega } } = { 15\choose 5 }=2730\)IreneAdler pisze:
Zad.3
W magazynie znajduje się 15 klawiatur, w tym 10 wyprodukowanych przez zakład Y. Wybieramy losowo (bez zwracania) 5 klawiatur. Policzyć prawdopodobieństwo tego, że wśród wybranych klawiatur będą 4 klawiatury z zakładu Y.
\(\kre{ \kre{ A } } = { 10\choose 4 } \cdot { 5\choose 1} =210\)
\(P(A)= \frac{210}{2730}\approx 0,08\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: 3 zadania z prawdopodobieństwa
Narysuj to sobie, będzie bajecznie łatwe (odp :\(\frac{1}{9}\))IreneAdler pisze: Zad.2
W pierwszej urnie są dwie kule niebieskie i jedna kula czerwona, a w drugiej - jedna niebieska i dwie czerwone. Z pierwszej urny losujemy jedną kulę i przekładamy do drugiej. Następnie z drugiej urny losujemy dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą to dwie kule niebieskie?
Mam na myśli taki obrazek: I teraz : \(P(2N)= \frac{2}{3} \cdot \frac{1}{6}+ \frac{1}{3} \cdot 0= \frac{1}{9}\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 30
- Rejestracja: 26 lut 2015, 20:38
- Podziękowania: 27 razy
Re: 3 zadania z prawdopodobieństwa
Dlaczego w zadaniu 2, mamy, że prawdopodobieństwo wylosowania dwóch niebieskich kul z drugiej urny jest równe \(\frac{1}{6}\), a nie powinno być \(\frac{1}{4}\) ?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Nie. Z czterech kul losujemy dwie na sześć sposobów, a tylko jeden jest dobry.
(Uwaga: zdarzenie wylosowano kule różnych kolorów nie jest tak samo prawdopodobne jak wylosowano kule jednego koloru)
zbiór zdarzeń elementarnych wygląda tak:\(\left\{ \left\{n_1n_2 \right\} \left\{n_1c_1 \right\} \left\{n_1c_2 \right\} \left\{n_2c_1 \right\} \left\{n_2c_2 \right\} \left\{c_1c_2 \right\} \right\}\)
(Uwaga: zdarzenie wylosowano kule różnych kolorów nie jest tak samo prawdopodobne jak wylosowano kule jednego koloru)
zbiór zdarzeń elementarnych wygląda tak:\(\left\{ \left\{n_1n_2 \right\} \left\{n_1c_1 \right\} \left\{n_1c_2 \right\} \left\{n_2c_1 \right\} \left\{n_2c_2 \right\} \left\{c_1c_2 \right\} \right\}\)