W pewnym przedsiębiorstwie w dziale płac pracuje 6 kobiet. Prawdopodobieństwo nieprzyjścia do pracy (zwolnienie na siebie lub dziecko) każdej z nich wynosi 0,09. Obliczyć prawdopodobieństwo, że:
a) wszystkie osoby są w pracy;
b) dwie osoby mają zwolnienie;
c) więcej niż dwie osoby mają zwolnienie.
Oblicz prawd.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Oblicz prawd.
\(1-0,09=0,91\)
a)\(0,91^6\)
b) \({6 \choose 2} 0,09^2 \cdot 0,91^4\)
c) \(1-0,91^6- { 6\choose 1} 0,09 \cdot 0,91^5-{ 6\choose 2} 0,09^2 \cdot 0,91^4\)
a)\(0,91^6\)
b) \({6 \choose 2} 0,09^2 \cdot 0,91^4\)
c) \(1-0,91^6- { 6\choose 1} 0,09 \cdot 0,91^5-{ 6\choose 2} 0,09^2 \cdot 0,91^4\)