Maszyna wytłacza..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Maszyna wytłacza..

Post autor: RazzoR »

Maszyna wytłacza płyty CD-R. Wadliwość produkcji wynosi 3%. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród 100 wyprodukowanych płyt będą:
(i) dokładnie 2 wadliwe;
(ii) co najmniej dwie wadliwe
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(P(i)= {100 \choose 2}( \frac{3}{100} )^{2}( \frac{97}{100} )^{98}\)

\(P(ii)=1- {100 \choose 0}( \frac{3}{100} )^{0}( \frac{97}{100} )^{100}- {100 \choose 1}( \frac{3}{100} )^{1}( \frac{97}{100} )^{99}\)
ODPOWIEDZ