Prawdopodobieństwo zdarzeń losowych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo zdarzeń losowych

Post autor: RazzoR »

Urządzenie składa się z trzech bloków. Niezawodność w ciągu czasu T pierwszego bloku jest równa \(P_1 = 0,9\) , drugiego \(P_2 = 0,8\) , trzeciego \(P_3 = 0,7\) . Bloki działają niezależnie, tzn. odmowa (niezadzialanie) jednego z nich nie ma wpływu na odmowę innych. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń losowych:
A = { w ciągu czasu T nie odmówi żaden z bloków }
B = { w ciągu czasu T odmówi dokładnie jeden blok }
C = { w ciągu czasu T odmówią dokładnie dwa bloki }
D = { w ciągu czasu T odmówi choć jeden blok }
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

a) \(P(A)=(1-0,9)(1-0,8)(1-0,7)\)
b) \(p(B)=0,9(1-0,8)(1-0,7)+0,8(1-0,9)(1-0,7)+0,7(1-0,9)(1-0,8)\)
c) podobnie jak b)
d) \(P(D)=1-0,9 \cdot 0,8 \cdot 0,7\)
ODPOWIEDZ