prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: lolipop692 »

Zmienna losowa X przyjmuje wartości 1,2,4,5 z prawdopodobieństwami 0.1,0.1,c,0.3.
a) zapisz dokładny wzór dystrybuanty(za pomocą funkcji sklejonej "z klamerka")
b) Wyznacz \(P(2 \le X \le 5.5)\)
Niech\(X _{1}\) i \(X _{2}\)będą zmiennymi losowymi o rozkładach opisanych wyżej, niezależnymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że \(X_{1}+X_{2}<6\).

c wynosi 0.5 prawda?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Tak. Prawdopodobieństwa muszą sumować się do 1, więc \(c=0.5\)

a)
  • \(F(x)= \begin{cases}0&x<1\\0,1&1\le x <2 \\0,2&2\le x <4\\ 0,7&4\le x<5\\1 &x\ge5 \end{cases}\)
b)
  • \(P \left(2\le X \le 5,5 \right) =F(5,5)-F(2)= ...\) - niech to będzie wkład własny
c)
  • \(0,1(0,1+0,1+0,5)+0,1(0,1+0,1)+0,5\cdot0,1=0,14\)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

Bardzo dziękuję już wszystko jasne :)
ODPOWIEDZ