prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: lolipop692 »

proszę o pomoc nie radzę sobie z tym zadaniem :(
Wśród 1000 książek oprawianych, przeciętnie występują 3 uszkodzenia. aproksymując rozkład liczby uszkodzeń rozkładem Poissona, oblicz prawdopodobieństwo, ze wśród 2000 oprawionych egzemplarzy, uszkodzone będą co najwyżej 4.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Wiesz już chociaż co to jest rozkład Poissona ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

było coś na wykładzie ale kompletnie tego nie rozumiem
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(P(X=k)=\frac{\lambda^ke^{-\lambda}}{k!}\)

Skoro 3 na 1000, to 6 na 2000.
  • \(\lambda=6\)
Chcemy obliczyć prawdopodobieństwo co najwyżej czterech uszkodzeń
  • \(k\in\{0, 1, 2, 3, 4\}\)
\(P(X\le4)= P(X=0)+P(X=1)+P(X=2)+P(X=3)+P(X=4) = \ldots \approx0,29\)
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Post autor: lolipop692 »

Dziękuję :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

ale fajnie, wieczorem wstawiam zadania, bo nic z tego nie rozumiem, idę spać...a rano sa już rozwiązane (czytaj:odwalone) więc moge wydrukować i podać dalej, nikt nie zapyta przecież czy coś zrozumiałam ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: prawdopodobieństwo

Post autor: lolipop692 »

I jesteś w grubym błędzie, nie mam tego oddać tylko muszę zrozumiec, i zamiast wysyłania linków które można sobie samemu znaleźć mam tutaj wyjaśnione. Rozwiązanie które rozumiem i będę wiedziała jak rozwiązać kolejne.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Skoro błąd jest gruby, to go odrzucam :D
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ