Witam. Uprzejmie proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązania.
Treść zadania:
Zakład pracuje na 3 zmiany. Zmiany produkują odpowiednio n1=200,n2=n3=150 wyrobów, przy czym szansa wyprodukowania wadliwego wyrobu wynosi odpowiednio p1=p2=0,1 oraz p3=0,3
a) Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowany wyrób z całej produkcji jest wadliwy
Rozwiązanie:
A- wylosowanie wyrobu wadliwego
B1-zmiana 1,B2-zmiania 2,B3 - zmiana 3
\(P(B1)= \frac{200}{200+150+150}=0,4\\P(B2)=0,3\\P(B3)=0,3\\\)
\(P(A)=P(A|B1)*(PB1)+P(A|B2)*(PB2)+P(A|B3)*(PB3)=0,1*0,4+0,1*0,3+0,3*0,3=0,16\\\)
b)Wiadomo, że wyrób wylosowany z całej produkcji jest dobry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że pochodzi z drugiej zmiany?
Rozwiązanie:
A - wylosowanie dobrego wyrobu
B1-zmiana 1,B2-zmiania 2,B3 - zmiana 3
\(P(B1)= \frac{200}{200+150+150}=0,4\\P(B2)=0,3\\P(B3)=0,3\\\)
Ze wzoru Bayesa
\(P(B2|A)= \frac{0,9*0,3}{0,9*0,4+0,9*0,3+0,7*0,3}=0,32\)
Z góry dziękuję za odpowiedź
Prawdopodobienstwo całkowite oraz wzór Bayesa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 09 cze 2018, 15:00
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania dobrego wyrobu policzysz jako p-stwo zdarzenia przeciwnego do A
\(P(A')=1-P(A)=1-0,16=0,84\\P(n_2/D)= \frac{0,9 \cdot 0,3}{0,84}= \frac{27}{84}= \frac{9}{28} \approx 0,32\)
Jest dobrze,ale można było do wzoru Bayesa wykorzystać zdarzenie przeciwne...
\(P(A')=1-P(A)=1-0,16=0,84\\P(n_2/D)= \frac{0,9 \cdot 0,3}{0,84}= \frac{27}{84}= \frac{9}{28} \approx 0,32\)
Jest dobrze,ale można było do wzoru Bayesa wykorzystać zdarzenie przeciwne...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.