Mam problem z tym zadaniem-wydaje mi się że to będzie geometryczne prawdopodobieństwo;
Losujemy niezależnie od siebie dwie liczby z przedziału [0;1]. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że któraś z nich należy do przedziału [0,4;0,6], jeśli wiemy, że jedna z nich jest
mniejsza od 0,2?
Przeważnie rozrysowywalismy to na wykresie.Teraz tez tak zrobiłam i wyszło mi P=0,04,ale nie jestem pewna.Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić,proszę?
losowanie 2 liczb z odcinka (0;1)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 08 cze 2018, 15:51
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: losowanie 2 liczb z odcinka (0;1)
A po mojemu będzie tak:
\(S\)-zdarzenie ,że jedna z liczb nalezy do wskazanego przedziału
\(S_1\)-zdarzenie ,że jedna z liczb jest mniejsza od 0,2
\(P(S|S_1)= \frac{P(S \cap S_1)}{P(S_1)}\)
\(P(S_1)=1-0,8^2=0,36\)
bo to takie pole: \(P(S_1 \cap S)=2 \cdot 0,2^2=0,08\)
bo to takie pole: no to
\(P(S|S_1)= \frac{P(S \cap S_1)}{P(S_1)}= \frac{0,08}{0,36} = \frac{2}{9}\)
\(S_1\)-zdarzenie ,że jedna z liczb jest mniejsza od 0,2
\(P(S|S_1)= \frac{P(S \cap S_1)}{P(S_1)}\)
\(P(S_1)=1-0,8^2=0,36\)
bo to takie pole: \(P(S_1 \cap S)=2 \cdot 0,2^2=0,08\)
bo to takie pole: no to
\(P(S|S_1)= \frac{P(S \cap S_1)}{P(S_1)}= \frac{0,08}{0,36} = \frac{2}{9}\)