Zmienna losowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Zmienna losowa

Post autor: mela1015 »

W grze rzuca się 7 razy monetą i za wynik rzutu zdobywa tyle punktów,
ile wypadnie reszek. Określ rozkład wygranej w takiej grze.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Zmienna losowa

Post autor: radagast »

mela1015 pisze:W grze rzuca się 7 razy monetą i za wynik rzutu zdobywa tyle punktów,
ile wypadnie reszek. Określ rozkład wygranej w takiej grze.
\(X\sim \left\{\left(0, {7 \choose 0} \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \left( \frac{1}{2} \right) ^0 \right) ; \left(1, {7 \choose 1} \left( \frac{1}{2} \right) ^6 \left( \frac{1}{2} \right) ^1 \right);... ; \left(7, {7 \choose 7} \left( \frac{1}{2} \right) ^0 \left( \frac{1}{2} \right) ^7\right) \right\}\)
czyli
\(X\sim \left\{\left(0, \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \right) ; \left(1, {7 \choose 1} \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \right); \left(2, {7 \choose 2} \left( \frac{1}{2} \right) ^7 \right);... ; \left(7, \left( \frac{1}{2} \right) ^7\right) \right\}\)
ODPOWIEDZ