Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lucbesson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 kwie 2018, 18:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa

Post autor: lucbesson »

Witajcie,

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu i rozpisaniu poniższego zadania :

"Student zna odpowiedzi na 20 spośród 50 pytań przygotowanych przez profesora. Na
egzaminie otrzymuje pięć pytań. Wiadomo, że liczba pytań, na które odpowie poprawnie jest
oceną z egzaminu. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że student zda egzamin na piątkę"

Dzięki z góry za pomoc!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(| \Omega |= { 50\choose5 }\\|A|= { 20\choose5}\\P(A)= \frac{|A|}{| \Omega |}= \frac{ \frac{20!}{5!\cdot 15!} }{ \frac{50!}{5!\cdot 45!} }= \frac{20!}{15!} \cdot \frac{45!}{50!} = \frac{16 \cdot 17 \cdot 18 \cdot 19 \cdot 20}{46 \cdot 47 \cdot 48 \cdot 49 \cdot 50}= \frac{1398}{264845} \approx 0,007\)
Przelicz,ale wcześniej poskracaj co się da...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
lucbesson
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 kwie 2018, 18:02
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: lucbesson »

Świetnie, dziękuje za pomoc!
ODPOWIEDZ