Próbowałem zrobić tak, że \(\Omega = 11^4\) i rozłożyć, że zdarzeniami elementarnymi są własnie te sumy od \(2\) do \(12\), ale teraz tak myślę, że to nie prawda, bo różne sumy z różnym prawdopodobieństwem mogą wypaść...Rzucamy \(4\) razy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najwyżej \(2\) razy suma na obu kostkach będzie liczbą nieparzystą mniejszą od \(8\).
rzuty dwoma kostkami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 113
- Rejestracja: 17 sie 2017, 20:34
- Podziękowania: 34 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
rzuty dwoma kostkami
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Opisz jedną próbę Bernoulli'ego
Doświadczenie to rzut dwoma kostkami do gry.
\(| \Omega |=6^2=36\)
A zdarzenie,że uzyskano nieparzystą sumę oczek z obu kostek i suma ta jest mniejsza od 8.
\(A= \left\{ (1,2),(1,4),(1,6),(2,1),(2,3),(2,5),(3,2),(3,4),(4,1),(4,3),(5,2),(6,1)\right\}\)
\(|A|=12\\p=P(A)= \frac{12}{36}= \frac{1}{3}\)
W czterech próbach sukces A ma wystąpić co najwyżej 2 razy,czyli nie 3 razy i nie 4 razy.
Zastosuję prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego...
\(1-[P(S^3_4)+P(S_4^4)]=1-[ { 4\choose 3} \cdot ( \frac{1}{3} )^3 \cdot ( \frac{2}{3} )^1+ {4 \choose 4} \cdot ( \frac{1}{3} )^4 \cdot ( \frac{2}{3})^0]=\)
\(=1-[ \frac{8}{81}+ \frac{1}{81}]=1- \frac{9}{81}=1- \frac{1}{9}= \frac{8}{9}\)
Doświadczenie to rzut dwoma kostkami do gry.
\(| \Omega |=6^2=36\)
A zdarzenie,że uzyskano nieparzystą sumę oczek z obu kostek i suma ta jest mniejsza od 8.
\(A= \left\{ (1,2),(1,4),(1,6),(2,1),(2,3),(2,5),(3,2),(3,4),(4,1),(4,3),(5,2),(6,1)\right\}\)
\(|A|=12\\p=P(A)= \frac{12}{36}= \frac{1}{3}\)
W czterech próbach sukces A ma wystąpić co najwyżej 2 razy,czyli nie 3 razy i nie 4 razy.
Zastosuję prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego...
\(1-[P(S^3_4)+P(S_4^4)]=1-[ { 4\choose 3} \cdot ( \frac{1}{3} )^3 \cdot ( \frac{2}{3} )^1+ {4 \choose 4} \cdot ( \frac{1}{3} )^4 \cdot ( \frac{2}{3})^0]=\)
\(=1-[ \frac{8}{81}+ \frac{1}{81}]=1- \frac{9}{81}=1- \frac{1}{9}= \frac{8}{9}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.