1.Gospodyni rozdzieliła 24 pączki pomiedzy 6 gosci. Jaka jest szansa, ze:
a) Ktos nie dostanie pączka,
b) Kazdy dostanie co najmniej 2 paczki.
2.W grupie 600 studentow 300 uczy sie francuskiego, 200 niemieckiego, 150 angielskiego, 30 francuskiego
i angielskiego, 40 niemieckiego i angielskiego, 30 francuskiego i niemieckiego, 20 uczy sie wszystkich trzech
jezykow. Oblicz prawdopodobienstwa, ˙ze losowo wybrany student
a) uczy sie francuskiego -jak to mam rozumieć,uczy się tylko francuskiego czy może francuskiego i np.angielskiego?
b) uczy sie francuskiego i nie uczy sie angielskiego, jezeli wiadomo, ze uczy sie niemieckiego.
proszę o wytłumczenie jak te zadania należy rozwiazać
prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
1)
\(|\Omega|= {24+6-1 \choose 6-1} \\
|A|={24+6-1 \choose 6-1}- { 24-1\choose 6-1} \\
|B|= {24-6-1 \choose 6-1}\)
2)
https://www.matematyka.pl/430485.htm
\(P(a)= \frac{1}{2}\\
P(b)= \frac{10}{200}\)
\(|\Omega|= {24+6-1 \choose 6-1} \\
|A|={24+6-1 \choose 6-1}- { 24-1\choose 6-1} \\
|B|= {24-6-1 \choose 6-1}\)
2)
https://www.matematyka.pl/430485.htm
\(P(a)= \frac{1}{2}\\
P(b)= \frac{10}{200}\)