Statystyka metamtyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Neutralna
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 lut 2018, 13:50

Statystyka metamtyczna

Post autor: Neutralna »

Proszę o pomoc w następujących pytaniach

1. Jakiego testu użyjesz dla sprawdzenia czy obserwowane rozkłady odpowiedzi ankietowanych w Gdyni i Gdańsku są jednakowe?

2. Na co musimy zwrócić uwagę podczas planowania eksperymentu, którego celem jest sprawdzenie czy dwa czynniki mają wpływ na zmienną odpowiedzi?

3. W jaki sposób możemy dokonać sprawdzenia istotnych różnic między dwiema małymi próbkami dychotomicznych odpowiedzi?

4. W jaki sposób możemy dokonać sprawdzenia istotnych różnic między trzema próbami niemierzalnych odpowiedzi?

5. Załóżmy, ze chcielibyśmy sprawdzić, czy w każdym dniu roboczym w bufecie wydawana jest jednakowa liczba obiadów. Z jakiego narzędzia statystycznego powinien on skorzystać do rozwiązania tego problemu?

6. W jaki sposób możemy dokonać sprawdzenia istotnych różnic między trzema małymi próbami dychotomicznych odpowiedzi?

7. Badacz zebrał dane dotyczące kosztów produkcji (w PLN) pewnego wyrobu, który może być wytwarzany trzema metodami: A(n=5), B(n=5), C(n=5). Chce on następnie ocenić, czy koszty produkcji są takie same dla każdej z tych metod. Z jakiego narzędzia statystycznego powinien on skorzystać do rozwiązania tego problemu?

8.Przyjmijmy, ze chcielibyśmy sprawdzić, czy w piątki wydawana jest 1/5 spośród wszystkich obiadów wydawanych w bufecie w ciągu tygodnia. Dla pobranej próby k=20 spośród n-590. Opisz krótko na czym polega jego procedura ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Polecam pozycję V. Barnett - Elementy teorii pobierania prób i in.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ