Rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jerzyjerzowski55
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
Podziękowania: 175 razy

Rozkład normalny

Post autor: jerzyjerzowski55 »

Cześć,

Nie mogę poradzić sobie z problemem, będę wdzięczny za pomoc.

Niech zmienna losowa X bedzie rozładem normalnym X = N\((2, \frac{1}{3} )\). Wyznacz wartość parametru \(a\), tak aby \(P(X<a)=0,062\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

\(P(X<a)=0,062 \iff P \left( \frac{X-2}{ \frac{1}{3} }< \frac{a-2}{ \frac{1}{3} }\right)=0,062\)
Zmienna \(Y=\frac{X-2}{ \frac{1}{3} }\) ma rozkład \(N(0,1)\) - dalej tablice, równanko i masz wartość \(a\).
jerzyjerzowski55
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
Podziękowania: 175 razy

Post autor: jerzyjerzowski55 »

Dalej, żeby wyliczyć \(a\) zrobiłem tak:

\(\frac{a-2}{ \frac{1}{3} }=0,062\)

i wyszło mi, że \(a=2,186\)

Czy wyszło mi dobrze ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Niedobrze. Gdyby to tak było, to po co by wspominać o jakimś rozkładzie normalnym!?
Z tablic musisz odczytać takie \(x_0\), że \(\Phi(x_0)=0,062\).
Wtedy równanie ...
jerzyjerzowski55
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 392
Rejestracja: 07 lut 2012, 18:47
Podziękowania: 175 razy

Post autor: jerzyjerzowski55 »

W tablicach nie ma ma wartości 0,062, mógłbyś mi powiedzieć jak to powinno być ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Skoro nie ma w tablicach, to znaczy, że to coś ujemnego jest. Trzeba skorzystać z wzoru
\(\Phi(-x_0)=1-\Phi(x_0)=1-0,062=0,938\\
\Phi(-x_0)=0,938 \So -x_0=\ldots \So x_0= ...\)

Tak się tego szuka
Tak się tego szuka
tablice.jpg (212.77 KiB) Przejrzano 1642 razy
Teraz już dasz radę?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

jerzyjerzowski55 pisze:W tablicach nie ma ma wartości 0,062, mógłbyś mi powiedzieć jak to powinno być ?
trzeba coś poczytać o tym rozkładzie normalnym, bo inaczej to będzie czarna magia :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ