przedział ufnosci dla średniej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

przedział ufnosci dla średniej

Post autor: kate84 »

zadanie 1.
Srednia = 0,93
s=0,15
n=125
1-alfa=0,9
Znajdz przedział ufności dla średniej. Sprawdz hipotezę, że srednia jest równa 0,9.

Zadanie 2.
Srednia = 5,53
s=1,18
n=5
1-alfa=0,9
Znajdz przedział ufności dla średniej. Sprawdz hipotezę, że srednia jest równa 5,0.
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

bardzo prosze o pomoc
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

Proszę o sprawdzenie:
zad. 1
\((0,91;0,95)\)

zad. 2
\((4,34;6,72)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Pierwszy ok. W drugim korzystamy z rozkładu t-studenta z czterema stopniami swobody. Wartość dla \(1-\alpha=0,9\) to 2,132. Też tak liczyłaś?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: przedział ufnosci dla średniej

Post autor: kate84 »

no faktycznie. liczyłam dla 5 a miało byc dla 4.
teraz mi wyszedł przedział:
\((4,27;6,79)\)
zgadza się?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

a co jesli chodzi o tą hipotezę?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

bardzo proszę o pomoc
studentki
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2018, 13:12
Płeć:

Re: przedział ufnosci dla średniej

Post autor: studentki »

Proszę o pomoc w zadaniu!

1. Na podstawie badań uzyskano dla różnicy średnich przedział ufności (2,13). Nie można uznać, że średnie różnią się istotnie ?
Odpowiedz TAK czy NIE ?
kate84
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 738
Rejestracja: 26 wrz 2015, 23:38
Podziękowania: 258 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kate84 »

proszę studentki , by nie podpinała się pod mój temat
ODPOWIEDZ