warunek unormowania rozkład geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

warunek unormowania rozkład geometryczny

Post autor: FikiMiki94 »

Sprawdzić warunek unormowania dla rozkładu geometrycznego tzn: \(\sum_{k=1}^{\infty}q^{k-1}p=1\) dla \(\ \ 0<p<1 \ k=1,2,.... \ q=1-p\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: warunek unormowania rozkład geometryczny

Post autor: radagast »

FikiMiki94 pisze:Sprawdzić warunek unormowania dla rozkładu geometrycznego tzn: \(\sum_{k=1}^{\infty}q^{k-1}p=1\) dla \(\ \ 0<p<1 \ k=1,2,.... \ q=1-p\)
Tu nie ma co sprawdzać, to jest dość oczywiste ! :
\(\displaystyle \sum_{k=1}^{\infty}q^{k-1}p=\sum_{k=1}^{\infty}q^{k-1}(1-q)= \frac{1}{1-q} \cdot (1-q)=1\)
ODPOWIEDZ